Een echte leidinggevende is ook een collega

Wil jij weten wat verzuimbegeleiders bij zelfsturende teams kunnen leren van een hiërarchische organisatie zoals defensie? In deze Werkwaarde podcast ga ik met Martijn Meerwijk, hoofdtrainer en oprichter van KRACHTZAT in gesprek over leiderschap en wat écht werkt om verzuim te voorkomen en te verminderen.

 

Werk is méér is dan alleen geld verdienen

De authentieke leider voelt zich deel van de organisatie die hij dient en dus van de groep met wie hij werkt, houdt altijd de focus op de missie van het bedrijf en vergeet nooit dat werk voor veel mensen méér is dan alleen geld verdienen. Zo te kunnen denken en handelen is geen geboorterecht, dat is te leren. Maar het beste losmaken in anderen vergt eerst en vooral het beste losweken in jezelf.

 

Effectief leiderschap is meer een kwestie van authenticiteit dan autoriteit

De vaardigheden van een manager zijn niet dezelfde als die van een leider. De manager verdeelt werk, de leider inspireert en laat zijn of haar medewerkers het beste van hunzelf geven in hun werk. Goed leiderschap is deels een kwestie van karakter maar wordt vooral bepaald door iemands houding. De leider die zijn mensen manipuleert of intimideert zal daar op de lange termijn geen vruchten van oogsten. Werknemers gaan eerst klagen, worden daarna onverschillig en vluchten tenslotte in verzuim. Volgens Martijn Meerwijk, vitaliteits- & leiderschapscoach, mag een leider zich nooit boven zijn medewerkers stellen en moet hij of zij zich er altijd bewust van zijn dat hij ook een collega is.

De verleiding is groot om op je strepen te gaan staan

Alleen een oprechte leidinggevende kan samen met anderen zoeken naar oplossingen, medewerkers inspireren om authentiek te zijn en tegelijk de productiviteit van het bedrijf verhogen. Het klinkt mooi maar ook niet makkelijk om te realiseren. De verleiding is groot om op je strepen te gaan staan. “Als die werknemer alweer over hetzelfde komt klagen is de neiging groot hem de mond te snoeren, maar dat zou verkeerd zijn, want een klacht is altijd een signaal,”. Een effectieve leider neemt elke klacht serieus, ook die over ogenschijnlijk triviale zaken, ofwel omdat daaronder zwaarwegendere klachten kunnen schuilgaan, ofwel om te voorkomen dat wat vandaag nog triviaal is morgen zwaarwegend wordt. Hij richt ook de focus van de klager op wat er allemaal wél goed loopt binnen de organisatie en probeert hem of haar zich zo deel te laten blijven voelen van een groter geheel. Want het gevoel niet gehoord of gezien te worden leidt tot vervreemding van de organisatie en is een opstap naar verzuim. Goed leiderschap verbindt de medewerkers met de organisatie, met het hogere doel ervan en met de mensen die er deel van uitmaken.

 

Een rol is geen karakter

Het grootste gevaar dat een leider loopt is zichzelf te laten samenvallen met zijn rol, zegt Martijn Meerwijk. “Dat heb ik veel in mijn twintig jaar bij Defensie zien gebeuren; de marinier die zichzelf ging identificeren met de hardheid die daarbij hoort. Zelf heb ik een tijdlang van mijn dienende taak de kern van mijn persoonlijkheid gemaakt. Dat ging zover dat er bij wijze van spreken groen bloed door mijn aderen stroomde.” Maar een rol is geen karakter. Mensen inspireren vereist eerder empathie dan het vermogen om bevelen te geven, wat niet wegneemt dat leiders volgens hem ook vaak in het tegenovergestelde kunnen vervallen. Martijn Meerwijk beschouwt bijvoorbeeld het streven om het terugdringen van het verzuim met een schamele procentpunt als een typische compromisafspraak. “We maken onszelf dan wijs dat meer niet haalbaar is, maar dat is alsof we zouden zeggen: ik wil de sterfte binnen mijn familie hooguit halveren. Wat nou halveren? Gewoon terugdringen naar nul.”

 

Slechte gewoontes afleren

Authenticiteit zit in ieder van ons, we moeten alleen de slechte gewoontes afleren die ons verhinderen authentiek te zijn. Een kwestie van training; een training die begint met het luisteren van deze podcast.

Wil je meteen aan de slag met leiderschap in verzuim en re-integratie?

Wacht dan niet langer en plan een afspraak via de online agenda of download het e-book over de 7 oorzaken van te hoog verzuim.

 

Vind je deze podcast de moeite waard?

Deel hem dan met je vrienden en connecties. Je tips en feedback zijn van harte welkom onder de podcast op SoundCloud en YouTube.

Scroll naar top
Bureau Werkwaarde draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches