De medewerker op het werk en in scheiding

Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Daarmee is scheiding een belangrijke bron van stress en helaas ook van verzuim. Alles begint namelijk tegelijk te schuiven voor de medewerker: de thuissituatie, het dak boven het hoofd en niet zelden ook de gezondheid. Want wie piekert, slaapt minder goed en wie tussen de mediation en het ophalen van de kinderen even snel een frietje naar binnen werkt, eet niet langer gezond.

Ook al zie je als leidinggevende de signalen, het kan knap lastig zijn hierover een goed en open gesprek te voeren. En toch is dit cruciaal, zegt Yorick Saeijs, als coach gespecialiseerd in werk en scheiding. In deze podcast legt hij uit hoe je als werkgever het proces dat vaak in verzuim eindigt, kunt ombuigen in een win-winsituatie door de medewerker bij zijn scheiding én bij zijn werk te helpen.

 

Woelige overgangsfase

De uitdrukking win-win slaat hierbij niet alleen op de voor de hand liggende werkrelatie tussen medewerker en werkgever. Natuurlijk heeft de laatste er alle belang bij dat de medewerker niet uitvalt, dat de deadlines weer worden gehaald en de kwaliteit van het geleverde werk niet lijdt onder de echtscheidingsperikelen. Yorick Saeijs ziet de grootste winst van een gespecialiseerde coaching in de dubbele begeleiding: zowel bij de scheiding als bij het werk.

 

In beide gevallen gaat het namelijk om organiseren en communiceren.

 

De medewerker moet opnieuw leren communiceren met de (ex) partner, de gedeelde zorg over kinderen inplannen in zijn of haar dagelijks leven, een leger geworden huis of een lege nieuwe woning inrichten.

Het werk kan in die emotionele overgangsfase een veilige haven zijn, een ankerpunt, op voorwaarde dat de medewerker dáár de grip niet kwijtraakt.

De eerste stap

In deze podcast krijgt je voorbeelden, tips en toelichtingen. Ze zijn bruikbaar voor iedere leidinggevende of HR-manager in elke organisatie, want met 30 duizend huwelijken die jaarlijks eindigen in een echtscheiding, kan geen enkele grote werkgever beweren dat zijn medewerkers nooit scheiden.

 

De belangrijkste tip is dat je zelf vaak de eerste stap zult moeten zetten om veiligheid te creëren voor een goed en open gesprek. Ook al is de echtscheiding niet werkgerelateerd, wanneer de gevolgen ervan de kwaliteit van het werk aantasten wordt ze ook een arbeidskwestie.

Hoe maak je een veilige haven van de werkplek?

Luister de Werkwaarde podcast op Spotify, Apple podcast, SoundCloud of bekijkt podcast #2 met Werk&Scheiding op Youtube

 

Wil je gelijk aan de slag met het verminderen van verzuim?

Download dan het gratis e-boek over de 7 oorzaken van te hoog verzuim en ontvang waardevolle updates over effectieve verzuimbegeleiding en re-integratie.

 

Veel luisterplezier,

Reinout Slee

Oprichter Bureau Werkwaarde

Scroll naar top
Bureau Werkwaarde draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches